Welcome to Karuna Sverige

Karuna, Sverige
Karuna, Sverige

Karuna är ett sanskritord som betyder ”medkänsla i handling, grundad på visdom”. Organisationen grundades 1980 av personer knutna till Buddhistiska gemenskapen Triratna (f.d. FWBO/VBV) och vägleds av buddhistiska värderingar. Karuna började arbeta tillsammans med Indiens daliter – en grupp som förtrycks på grund av ett kastsystem som gett dem namnet ”oberörbara”. Buddhismen har haft en viktig frigörande roll för många daliter i Indien. Karuna arbetar numera också med andra utsatta grupper som ursprungsbefolkningar och tibetanska flyktingar. Verksamheten är dock inte knuten till något krav på religiös tillhörighet utan är öppen för alla. Karuna arbetar i Indien och i andra länder i Sydasien bland grupper som tillhör dom fattigaste i världen. Karuna uppmuntrar en positiv och eftertänksam reaktion istället för en reaktion sprungen ur skuldkänslor.

STÖD KARUNA
Det enklaste sättet att stödja Karunas verksamhet är att skapa en stående överföring till Karunas bankkonto hos Swedbank: 8327 9 914 834644-9
Eller donera direkt med SWISH: 123 699 13 68
Betalningsmottagare: Buddhistiska gemenskapen Triratna.
Skriv gärna ditt namn och din e-postadress i meddelandet.
Information på engelska om Karunas verksamhet i Sydasien finner du på: https://www.karuna.org/

Varför stödja Indien?
Indien växer ekonomiskt men de negativa följderna av kastsystemet går i arv från generation till generation. Det innebär att att de som mest behöver ta del av det indiska samhällets välfärdsökning ofta är utestängda från det. I Indien lever fortfarande en tredjedel av världens “extremt fattiga” (de lever på mindre än 10 kr per dag).

”Människor kan stå ut med att vara fattiga, däremot att bli behandlad som att man inte ens är människa är svårt att klara av. Mängder av människor i Indien och i andra delar av världen äter bara en gång om dagen men dom frågar inte efter mer mat utan vill bli behandlade med värdighet och respekt.”
(Priyadarshi Telang, projektledare för Karuna i Indien.)

Karuna tror att förnedringen av andra också är en förnedring av oss själva, och att lyckas övervinna fördomar och okunskap är en vinst för alla. Att stödja dessa mål är inte bara ett generöst svar till dem som mest behöver hjälp, det är också ett praktiskt åtagande till de långsiktiga behoven i världen. Vi hoppas att du också kan göra ett sådant åtagande.

För mer information se: https://www.facebook.com/KarunaSverige/


introduction

KARUNA...